SM-viesti 1965 Lannevedellä

Vuonna 1965 pidettiin jälleen kahdet isot kilpailut, joista ensimmäisenä ikämiesten ja nuorten SM-viestit helatorstaina 27.5. Lanneveden Autiolla. Kilpailuun ilmoittautui 173 joukkuetta viiteen sarjaan: M35 (32 joukkuetta), M43 (22), M20 (63), M16 (42) ja N18 (14). Pullistus oli jo 3 vuotta aiemmin yrittänyt anoa SM-viestiin myös sarjaa M50, mutta tämä viestisarja sai liiton siunauksen vasta vuonna 1970. Alunperin Saarijärvellä piti ilmeisesti järjestettämän myös yleisten sarjojen viestit, mutta syystä tai toisesta ne pidettiin erikseen Padasjoella. Elokuussa 1964 Veikko Vartiaisen lähetti liiton valvojalle kirjeen, mistä ilmenee M-sarjaan suunniteltujen ratojen pituudeksi noin 14 km ja 7 rastia. Kirjeessä kerrotaan mm. näin: "Eri viestiosuuksilla on käytetty samoja rasteja, mutta maastotutkimus voi muuttaa ratoja. Kartan eteläpäässä on varsinkin Tunturikankaan seutuvilla paljon rastipisteitä, mutta alueella olevien aukkojen runsaslukuisuuden tähden emme sinne ole merkinneet rasteja. Jos kuitenkin katsotaan, että nämä aukot toisaalta sekoittavat suunnistajan, saa sinne rasteja runsaasti ja erilaisia."

Maaliskuussa 1965 ratasuunnitelmat lähetettiin saatekirjeineen sekä piirivalvoja Alpo Mäkelälle että ylivalvoja Heikki Wollstenille. Ylivalvojalle osoitetussa kirjeessä todetaan mm. että "M-35 sarjan reittejä tarkastaessa huomaa, että 1-osuudella on melkein koko matkan meno- ja tulosuunta samansuuntainen. Onko niiden väli tarpeeksi leveä, ettei menomatkalla tule vastaan juoksua? Se voidaan vetää toisinkin. On vaan lähdetty siitä, että saataisiin pitkä reitinvalintaväli ja rastit pieniin maastokohtiin. Jään odottamaan lausuntoanne ja mahdollisia korjauksianne."

Koska M20-sarjan joukkuemäärä oli paisunut jo melko suureksi ja tuohon aikaan ei käytetty mitään hajautusmenetelmiä, oli liitto päättänyt kokeilla siinä sarjassa väliaikalähtöä. Tämä toteutettiin niin, että aloittajat lähtivät minuutin välein ja kakkososuuden pojat odottivat sitten vaihdossa numerolappuun merkityn ajan ennen kuin lähtivät jatkamaan. Kokeilu jäi ilmeisesti lyhytaikaiseksi, sillä Martti Helteen mukaan "Turun Suunnistajien mies meinasi sotkea koko lähetyksen." Muut sarjat lähtivät yhteislähdöllä. Kilpailuohjelmassa oli seuraava ukaasi kohdassa 'Yhteistyö ja peesaaminen': "Viestisuunnistuskilpailut ovat viime vuosina menettäneet mainettaan yhteispelin ja peesaamisen muodossa. Nyt olisi jo aika ryhtyä suunnistajain itsensä toimimaan viestissäkin 'omin voimin'. Mikäli räikeitä rikkeitä tässä suhteessa ilmaantuu, on järjestäjäin pakko puuttua niihin siten kuin suunnistussäännöt määräävät." Kilpailukartta oli täydennetty peruskartta 1:25 000, josta todettiin vaatimattomasti: "Pitää hyvin yhtä maaston kanssa, paitsi uudet hakkuuaukot ja runsaasti polkuja puuttuu kartasta." Viestikapulana käytettiin kaulassa kannettavaa levyä. Kilpailukortit oli kilpailijain itse rasteilla leimattava.

Sampossa nro 21 kerrottiin SM-kisasta näin: "Lanneveden Autiokylän Leppälammin kankaalla oli helatorstain suuren urheilujuhlan tuntua ratkottaessa ikämiesten ja nuorten viestisuunnistuksen Suomenmestaruuksia. Pullistus oli saanut kisat järjestääkseen 60-vuotisjuhliensa kunniaksi ja siksi, että se on kärkipään suunnistusseuroja maassamme. Kilpailut onnistuivat hyvin. Erikoisesti rata on saanut kiitosta. Maasto oli vaihtelevaa, rastipisteet tarkkoja ja risukkoa radalla vähän, mikä poikkeaa edukseen varsinkin Etelä-Suomen kilpailuradoista. Järjestelyissä oli tehty paljon hyvää työtä. Suurelle automäärällekin oli raivattu metsään pysäköintitiloja tarpeeksi. Kuulutus oli asiantuntevaa ja selvää. Kilpailujen keskuspaikka oli miellyttävä myös yleisön kannalta, jota siellä oli n. 300 henkeä. Kilpailujen johtajana oli Kosti Kotikoski, ratamestarina Martti Havusela ja Veikko Vartiainen, sihteerinä Pauli Mäkinen, piirivalvojana Alpo Mäkelä sekä kuuluttajina Aulis Nurmisto ja Veikko Kastolahti sekä monet muut seuran jäsenet erilaisissa tehtävissä.

Jo edellisenä iltana majoittui Sampolaan ja muutamiin yksityisiin taloihin satakunta kilpailijaa. Kilpailupaikalle kokoonnuttiin 8.30, jolloin kisojen avauksen suoritti Pullistuksen puheenjohtaja Veikko Kristiansson, khra Hovikoski piti kisahartauden ja kunnanjohtaja Korhonen esitti kunnan tervehdyksen. Sen jälkeen alkoi kilpailu 168 joukkueen kesken, joissa oli yhteensä 504 kilpailijaa. Eräs 16 v. sarjan pojista lähti matkaan selässään lappu 'Yhteispelillä se sujuu', mutta järjestäjät olivat varautuneet tähänkin ja hajoittivat lähtijät sopivasti. Voiniemessä, Autiossa, Peltolassa ja Kokkilassa oli varattu saunat kilpailijoille ja Leppälammin rannalla lämmitettiin vettä kolmessa tynnyrissä.

Asiantuntijat sanoivat, että kilpailut oli hyvin järjestetty ja että radat olivat ensiluokkaiset. Ainoa moite nuorten lehtimiesten taholta tulospalvelun hitaudesta oli aiheeton, sillä joka tapauksessa palkintojen jakoon päästiin noin tuntia ennen kuin vastaavissa kilpailuissa aikaisempina vuosina."

”Ote Erkki ja Eero Vartiaisen 2008 ilmestyneestä kirjasta, Kusiaismäestä Kolkanlahteen, Pullistuksen suunnistus vuoteen 2008”.

Kommentit