Testikilpailu 1993 ja SM-keskimatka 2013

Testikilpailu 1993

Pullistuksen ennen Fin5-suunnistusviikkoa osanottajamäärältään suurin kilpailu on ollut testikilpailu Lannevedellä 1993. Kilpailu järjestettiin samassa paikassa kuin vuoden 1965 SM-viesti eli Aution talolla. Kilpailuun osallistui kaikkiaan 1231 suunnistajaa, kilpailun johtajana toimi Harri Lehtinen ja pääratamestarina Tapani Karbin, joka oli myös tehnyt kilpailukartan. Tapani kertoili kisasta ennakkoon Sampossa nro 31 näin: "Rata sijoittuu keskisuomalaisittain poikkeukselliseen maisemaan. Maasto on pienipiirteistä, karuhkoa suppa- ja kumpareikkomaastoa, jota täällä on suhteellisen vähän. Osittain maasto on samalaista kuin Hitonhaudan ympäristössä, joten reitillä on jopa kallioisia kumpareita ja jyrkkiä murroksia. Pienipiirteisyys tekee reitistä suhteellisen vaikean. Siellä joutuu todella suunnistamaan. Reitillä on vähän alueita, joilla voi pelkästään polkaista menemään.

Aloitin kartan valmistamisen vuonna 1990 ja sen tekoon on mennyt maastotöineen noin 1500 tuntia. Kartanteko on yksinäistä puuhaa. Seurana ovat vain hyttyset ja hirvikärpäset, joista nykyisin metsässä on eniten kiusaa. Lannevetiset maanomistajat ovat suhtautuneet kartoitustyöhön ja kilpailujen järjestämiseen myönteisesti. Mehän joudumme liikkumaan ihmisten alueilla, metsissä ja pelloilla. Kukaan ei ole vielä ollut otsa kurtussa, vaan kaikki ovat toivottaneet meidät tervetulleiksi, kun olemme siellä liikkuneet. Kylälle tämä on varmasti merkittävä tapahtuma."

Seuraavan viikon Sampo uutisoi kisasta otsikolla 'Maasto, kartta ja puitteet saivat kehuja suunnistajilta': "Mammuttikisa vaati Pullistukselta kovan työn. Järjestelyissä oli mukana 150 pullistukselaista ja lisäksi muiden tahojen edustajia. Kaikkiaan talkoojoukkoa kertyi liki 200 henkeä. Suurena apuna talkoissa oli kilpailukeskuksena toimineen Aution tilan väki, joka lainasi suunnistajien käyttöön maaston lisäksi rakennuksia ja auttoi muutenkin järjestelyissä. Kisoissa oli omat maalit kansalliselle ja testikilpailulle. Ajanottoa hoidettiin peräti yhdeksällä tietokoneella kahden rekan lavalta. Varmistuksena oli tietysti käsiajanotto. Maalijärjestelmässä ja ajanotossa työskenteli yhteensä 30 henkeä, ja jälki oli sen mukaisesti hyvää. Epäviralliset tulokset tulivat kilpailijoiden nähtäville muutamassa minuutissa. Samanlaista tehokkuutta löytyi keittiöstä. Emännät pistivät parastaan Aution konehallissa ja ruokkivat sekä kahvittivat koko kilpailija- ja huoltajajoukon. Jauhelihakeittoa tehtiin 200 litraa, päällystettyjä voileipiä ainakin tuhat ja sämpylöitä 600, pääemäntä Irja Oksanen kertoi. Ainoa mikä huollosta pääsi välillä loppumaan oli vessapaperi ja sitäkin saatiin lähikaupoista nopeasti lisää."

Markku Helle muistelee testikisoja seuraavasti: "Olin kansallisten sarjojen ratamestarina ja sitten jouduin olemaan vielä tuloslaskennassa. Pirilän ohjelmaa ei ollut aiemmin testattu, mutta kahden aikaan yöllä sain useamman koneen verkon pystyyn. Ihme että selvittiin niin hyvin, kun oli vain yksi maalikellokin."

Eero Vartiainen

SM-KESKIMATKA 2013 TUNTURIKANKAALLA

Nyt kisattava pitkän SM-kisan kisamaasto menee pieneltä osin päällekkäin vuoden 2013 SM keskimatkan maaston kanssa.  Keskelle metsää kokoontui 8 vuotta sitten yli 1200 suunnistajaa. Tuolloin suomalaisseuroja edustavat ulkomaalaiset saivat osallistua SM-mitalijahtiin. Vuokatin MM-vuosi toikin miesten pääsarjaan nimekkään joukon suunnistajia. Kymmenen parhaan joukossa oli 6:n eri maan maajoukkue suunnistajia. Viiden parhaan joukossa oli neljä MM-kultaa voittanutta. Maailman taitavin suunnistaja, 8-kertainen keskimatkan MM-voittaja Thierry Guergiou otti omansa. Vuokatin voittaja Leonid Novikov kolkutteli 2000 km junalla Belgorodista kisapaikalle ja pokkasi hopeaa. Pasi Ikonen, vuoden 2001 pikamatkan MM-voittaja, otti pronssia. Latvian kepeäjalkainen Edgars Bertuks, vuoden 2011 maailmanmestari, oli viides. Ranskalainen ”Tero Kettunen” kulki kartta kourassa Äänekoskelaismetsissä kovempaa kuin kukaan koskaan. Kilometrivauhti oli virheettömällä suunnistuksella alle viiden ja puolen minuutin. Poluttomassa paikoin kivikkoisessa Tunturikankaan korvessa.

Naisten kisa ratkottiin Suomalaisvoimin. Minna Kauppi suunnisti ylivoimaiseen voittoon. Ainoan pienen ohiajon Minna teki ykkösrastilla. Hopeaa otti Anni-Maija Fincke. Pronssia kisan yllättäjä Marjo Liikanen.

Suomella oli nuorekas joukkue Tsekin MM-kisoissa. 8 vuotta sitten oli moni mukana Tunturi-kankaalla. H20 sarjassa suunnistivat Elias Kuukka ja Miika Kirmula sijoille 6 ja 7. Vajaan minuutin voittajalle Eetu Savolaiselle jääneenä. H18 sarjan hopealle suunnisti Aleksi Niemi taipuen voittajalle Arto Talviselle 8 sekuntia. H17 sarjaa isännöi Tokion koneeseen noussut nykyisin estejuoksuun panostava Saarijärveläiset juuret omaava Topi Raitanen. H16 sarjassa oli kärkikaksikkona Tsekin MM-joukkueen miehet. Olli Ojanaho ja Topi Syrjäläinen. H15 sarjan kärkisijoilta löytyivät MM-sprintin miehet.  Voittajana Tuomas Heikkilä ja kuudentena Akseli Ruohola.

Nuoria naisia Tsekin kisoista löytyy tulosluettelosta ainoastaan kisan nuorimmasta sarjasta D15. Veera Klemettinen etsi rastit ylivoimaisesti nopeimmin. Toisen polven maajoukkuesuunnistaja Amy Nymalm suunnisti sijalle 14.

Kahdeksassa vuodessa ovat nuoret suunnistajat kasvaneet aikuisten maajoukkueeseen ja lienevät mitaliehdokkaita Raiskinmäen kankailla.